Parallax scrolling

Gør din hjemmeside uforglemmelig med parallax scrolling

by | maj 31, 2017 | Ukategoriseret

Der er så mange smukke hjemmesider, der slås om pladsen i min visuelle hukommelse. Mange af dem har brugt parallax scrolling-effekten, som er “verdensmester” i at tiltrække opmærksomhed og gør et varigt indtryk.

I stedet for at forklare, hvad parallax scrolling er, vil jeg vise det. Jeg har lavet to eksempler med to forskellige typer parallex scrolling. Den ene type synes jeg minder om de der moderne rullegardiner, man ruller opad i stedet for nedad, når man trækker for. Se her (tryk på play):

 

Sidder du ved en computer, kan du selv prøve at ”rulle gardinerne op” her.

Den anden metode lader sidernes sektioner glide op over skærmen i forskellige tempi (tryk på play):

Du kan prøve at scrolle selv her – husk den über lækre effekt kun ses, hvis du browser fra en computer. Update 01/01/2019: Jeg har nu fået fat i kode, der muligør visning af parralax-effekten på mobile enheder. Jay!

Parallax scrolling er en teknik, der har været her nogle år efterhånden. Jeg synes stadig, at effekten kan gøre noget magisk ved en hjemmeside. Parallax bidrager med en moderne feeling, dybde og bevægelse, som drager øjet og engagerer den besøgende. Desværre udebliver den imponerende effekt ved tilgang fra smartpones og tablets. Dette er vigtigt at at tage højde for, når man skal lave en hjemmeside.

 

Parallax kan bidrage til brugervenlighed

At kombinere billede- og tekstsektioner med parallax er en super måde at vise flotte billeder, og samtidig have helt rene tekstsektioner, der ikke forstyrres af en urolig baggrund, der kan gøre teksten svær at læse. Altså kan parallax også medvirke til en positiv brugeroplevelse.

Da jeg skulle lave hjemmeside for billedkunstneren Line Sinding, havde jeg et billede af et kunstværk (et dekoreret kokranium), som jeg ikke rigtig kunne få passet ind nogen steder på sitet. Men så ramte idéen om at sætte det ind som baggrundsbillede med parallax-effekt mellem to sektioner mig (tryk på play):

Med lidt kreativitet kan baggrundsbilleder også snildt anvendes i parallax med tekst eller grafiske elementer i forgrunden.

 

Et kig ud i verden

Prøv at se her, hvordan andre designere har leget med parallax scrolling og lavet helt vildt smukke hjemmesider, der på bedste vis præsenterer kundernes produkter:

Personlig coach

Solenergisystem

Konsulentfirma

Restaurant

Hestestutteri

Side lavet for Energi- Forsynings- og Klimaministeriet (af undertegnede)

Disse hjemmesider er bygget med Elegant Themes-temaet Divi , som er det WordPress-tema, jeg designer hjemmesider med.

Har du set en hjemmeside, der har gjort indtryk på dig med parallax?  Eller har du spørgsmål eller kommentarer om hjemmesider med parallax? Så skriv meget gerne en hilsen i kommentarfeltet. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

De allerbedste hilsner

Rikke