Natteskræk – hvad er det, og hvordan du får det til at gå over?

af | Natteskræk

Denne artikel falder uden for de gængse emner på denne blog. Jeg gør undtagelsen for at dele min metode til at guide et barn ud af et natteskræksanfald. Min egen søn led af natteskræk (night terror) fra 2 til 12 år. Det var voldsomt – altså voldsomme og hyppige anfald (mindst fem gange om ugen). Det var også stressende og påvirkede min evne til at slappe af også nu – 5-6 år efter.

I begyndelsen kunne et anfald vare 45 minutter. Her vidste min mand og jeg ikke, hvad der foregik, så vi begik alle mulige fejl. Fra 11 til 12 årsalderen klingede anfaldene af og bevægede sig mere over i noget søvngængeri, som kun strakte sig over nogle få måneder.

Natteskræk er indgribende i familielivet. Vi droppede at bruge barnepasser alle de år, for det var simpelthen for vildt at udsætte en person udenfor familien for sådan en voldsom oplevelse. Jeg var ofte alene voksen på vagten og sad og ammede lillesøster, når det gik løs. Andre gange vågnede lillesøster af episoden. Det var fuldstændig kaotisk.

Før du får mine råd, vil jeg lige fortælle lidt generelt om natteskræk, som også er kendt som søvnrædsel og night terror.

Hvad er natteskræk eller hvad er nightterror?

Natteskræk er en form for søvnforstyrrelse. Det indebærer, at barnet (og meget sjældent den voksne) ser ud til at vågne brat op og er bange, og at man ikke kan huske, hvad der skræmte en. Nogle har også fysiske symptomer såsom hjertebanken, åndenød og svimmelhed. Anfaldene kan vare op til 45 minutter, men de fleste varer kun få minutter. De fleste børn, der lider af natteskræk, er mellem 4 og 12 år gamle.

Hvilken søvnfase optræder natteskræk i?

Ifgl. forskellige kilder (herunder KidsHealth og Sundhed.dk) optræder natteskræk oftest når søvnen bevæger sig fra det dybeste stadie af ikke-REM-søvn til lettere REM-søvn. Det er den fase af søvnen, hvor nervesystemet er aktivt, og hvor mange af vores mest intense og levende drømme forekommer. I dyb REM-søvn er kroppen låst fast, så man ikke kan bevæge sig, og det er derfor, at mange mennesker, der lider af natteskræk, vågner brat op, fordi deres nervesystem er aktivt.

Hos min søn optrådte anfaldene for det meste inden for den første times søvn.

Er man vågen, når man har natteskræk?

Nej, man sover stadig, selvom man kan virke vågen. Det er derfor, at man ofte ikke kan huske, hvad der skræmte en. Min søn har aldrig kunne huske et natteskræksanfald – han har kun hørt om det fra os forældre.

Hvad sker der, når man har et natteskræksanfald?

Det er forskelligt fra barn til barn, hvordan et natteskræksanfald foregår. For min søns vedkommende sad han pludselig op i sengen med vidt opspilede øjne, han dirrede af anspændthed over hele kroppen, græd og var tydeligvis rædselsslagen. Nogle gange pegede han med rædsel og vantro ud i luften, som om han så noget grufuldt. Han så fuldstændig vågen ud hver gang og var ofte badet i sved.

Hvordan opstår natteskræk?

Natteskræk er en form for søvnforstyrrelse, der kan have flere årsager. Det kan være arveligt, hvis forældrene eller andre i den nærmeste familie har haft det. Det kan også være en reaktion på stress eller traumer.

Er natteskræk mareridt?

Natteskræk og mareridt minder meget om hinanden, men der er alligevel en forskel. Mareridt opleves ofte som en forfærdelig drøm, der kan vække én, og efterlade én forvirret og forskrækket. Natteskræk er en form for anfald, der opleves som virkelighed. Mareridt forekommer typisk hos børn i alderen 4-12 år, men kan også forekomme hos voksne.

Både mareridt og natteskræk foregår, når man sover, selv om man ser vågen ud, når man har natteskræk.

Hvordan behandler man natteskræk?

Natteskræk behandles ikke, da det for det meste går over af sig selv. Hvis det er arveligt, vil det forsvinde, når barnet bliver ældre. Hvis det er en reaktion på stress eller traumer, kan det være en god idé at tale med en psykolog eller lignende.

Dog har jeg efter publiceringen af denne artikel ladet mig fortælle, at biodynamisk kranio-sakral terapi i nogle tilfælde kan afhjælpe lidelsen. Der findes fx. denne behandler i København og denne behandler i Vejle, hvis patienter beretter om gode resultater.

Kan man forebygge natteskræk?

Der er ingen måde at forebygge natteskræk på. Hvis det er arveligt, kan man ikke gøre noget, og hvis det er en reaktion på stress eller traumer, kan man kun forsøge at undgå det på den måde.

Er natteskræk farligt?

Natteskræk er ikke farligt, men det kan være meget foruroligende og ubehageligt. Nogle mennesker oplever natteskræk hver nat, mens andre kun oplever dem en gang i mellem. Natteskræk forekommer hovedsageligt hos børn, men voksne kan også lide af denne søvnforstyrrelse.

Kan voksne lide af natteskræk?

Natteskræk kan også ramme voksne. Selvom det er mere sjældent, kan det stadig ske. I modsætning til børn, der ofte vågner op af deres egne skrig, kan voksne have svært ved at komme ud af natteskræk. De fleste voksne, der lider af natteskræk, oplever dem dog kun sjældent. Jeg kender selv til en voksen, der beskriver sine anfald som at hun er “i virkeligheden” med sin partner ved sin side samtidig med, at hun ser en anden verden.

Symptomer på natteskræk

Natteskræk begynder ofte, når man er faldet i søvn. Pludselig vågner man op og er bange. Man kan have et hjertebanken, være svedig og have vejrtrækningsbesvær. Mange mennesker, der lider af natteskræk, kan ikke huske, hvad der skete, når de vågner op. 

Hvordan forsøge at undgå anfald af natteskræk?

Heldigvis forsvinder natteskræk ofte af sig selv, når barnet bliver ældre. Men der er nogle ting, man kan gøre for at hjælpe barnet:

– Sørg for at barnet får nok søvn

– Undgå at barnet bliver overtræt

– Sørg for at barnet har et roligt og afslappet miljø at sove i. Undgå for eksempel at have tv’et tændt i soveværelset.

Sådan guidede jeg mit barn ud af sine natteskræksanfald

Da min søn var omkring 9-10 år (og først da!) lærte jeg at guide ham ud af anfaldene. Jeg læste rådet hos en hypnotisør, der var far til et barn med natteskræk.

Jeg placerede mig ved siden af hans seng uden at røre ved ham, trak vejret dybt og roligt og sagde til ham med så meget ro i stemmen, som jeg kunne mønstre:

Lige om lidt tæller jeg baglæns fra 5 til 1, og når jeg kommer til 1, skal du lægge dig ned og sove roligt videre”, Og så talte jeg langsomt og messende fra 5 til 1.

Nogle gange lagde han sig ned og sov efter første nedtælling. Andre gange skulle jeg gentage seancen nogle gange, men det virkede meget bedre end alt andet, vi havde prøvet.

Vigtigt at undgå, når dit barn har et anfald af natteskræk

 • Rør ikke ved dit barn, når det har et anfald. De længste anfald, min søn havde, var når vi ikke forstod, at vi ikke skulle tage ham op og trøste ham. Det føles naturstridigt ikke at trøste sit barn, men forsøg at lade være.
 • Sig ikke barnets navn, når det har et anfald.

Jeg er ærgerlig over af, at jeg ikke hørte om disse råd, før min søn var i 10 årsalderen. Men jeg lærte at anse dem som vigtige.

Jeg håber, at du også kan have gælde af at tælle dit barn ud af sine natteskræksanfald.

De allerbedste hilsner
Webdedesigner. Hvilke mål skal din hjemmeside have?

Rikke Ekelund

Skribent

Artiklen her er skrevet af mig. Jeg hedder Rikke Ekelund, og det er primært mig, der skriver her på bloggen. Til dagligt arbejder jeg som freelance webdesigner med at bygge hjemmesider til mine kunder, som jeg også hjælper med drift og support.

2 Kommentarer

 1. Maria

  Kære Rikke, du skriver at man skal undgå at røre barnet og sige barnets navn under anfald. Men hvorfor?

  Svar
  • Rikke Ekelund

   Kære Maria

   Tak for dit spørgsmål. Det var et råd, jeg fandt på mine mange ture på Google i løbet af de 10 år, vi havde natteskræk inde på livet. Og det var et af de råd, som jeg oplevede, der virkede for os. Især det med at røre ved barnet, gjorde nogle gange situationen endnu mere kaotisk. Jeg kan ikke forklare hvorfor.

   Bedste hilsner
   Rikke

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også…

Effektiv håndtering af brugerroller og tilladelser i WordPress

Effektiv håndtering af brugerroller og tilladelser i WordPress

Når du driver en hjemmeside, er det afgørende at have styr på brugerroller og tilladelser, især for større virksomheder og dem, der opererer internationalt. Dette sikrer ikke kun din hjemmesides sikkerhed og integritet, men hjælper også med at definere hvert...