Giv din hjemmeside en forårsrengøring

af | WordPress, Sikkerhed

Når jeg skriver et tilbud på et hjemmesideprojekt, nævner jeg en omkostning, der ikke er inkluderet i prisen – nemlig investeringen i tid til vedligeholdelse. En hjemmeside er som et hus: Den har brug for regelmæssig rengøring og vedligeholdelse for at slippe af med det rod, der opbyggers ved daglig brug. Men ligesom med husarbejde kan dette hurtigt blive til en stor mundfuld, hvis du har ladet rodet hobe sig ukontrolleret op i et stykke tid. Hvis du har bemærket et fald i ydeevne og load-hastighed over tid, kan det være et tegn på, at det er tid til at rydde op. I det følgende har jeg samlet en række praktiske tips, der kan guide dig igennem en grundig oprydning.

1. Hvor tit skal du rydde op på hjemmesiden?

Svaret afhænger af mængden af det indhold, du uploader og af hvor mange ændringer, du foretager. Og det afhænger selvfølgelig også af størrelsen på dit website. Som en generel tommelfingerregel anbefaler jeg, at du udfører kvartalsvise gennemgange af enhver live WordPress-installation, selvom der ikke har været mange ændringer. Dette giver mulighed for at tjekke elementer som plugins og gennemgå gammelt indhold for relevans og aktualitet. Kør en backup og download backupfilen af hele WordPress-installationen, inden du går i gang med oprydningen.

2. Tjek dine plugins

Plugins er den største sikkerhedsrisiko på din hjemmeside. Plugins udgør med kendte og ukendte sårbarheder størstedelen af WordPress-hacks. En Wordfence-undersøgelse  fandt, at disse sårbarheder repræsenterer 55,9% af enhver kendt ”backdoor” (som hackere bryder ind af). At holde plugins opdaterede er dog ikke nok til at eliminere risikoen. Dette gælder især, hvis de ikke længere opdateres af udvikleren. Det er derfor vigtigt at kontrollere dine plugins regelmæssigt og slette alle, der aldrig bruges, eller som er blevet opgivet af dem, der har udviklet dem. Jo færre plugins du har, des færre sårbarheder repræsenterer de. Plugins, der er inaktive, kan stadig bruges til at få adgang til dit websted og placere malware.

3. Fjern gamle revisioner

WordPress gemmer alle dine revisioner, selv efter at du er færdig med at arbejde på et indlæg. Selvom dette kan være en ganske praktisk funktion, mens du opretter eller redigerer indhold, kan disse revisioner ophobe sig i din database over tid. Selv om sletning af disse ikke direkte påvirker hastigheden på dit website, vil det gøre det ”lettere” og derfor lettere at tage backup. WP Optimize  er et nyttigt værktøj til sletning af gamle visioner. Du kan deaktivere plugin’et og slette igen efter brug.

4. Fjern ubrugte mediefiler

Mediefiler optager en enorm mængde plads i en database, og ubrugte billeder fra slettede indlæg og sider kan hobe sig op og blive et problem. De kan slettes manuelt, men det kan være ret tidskrævende afhængigt af, hvor mange mediefiler du har. Kun HVIS DU IKKE bruger page builder på din hjemmeside, kan du bruge plugin’et Media Cleaner, der registrerer mediefiler, der ikke bruges i noget indhold, såvel som ødelagte indlæg. Filerne flyttes til en intern papirkurvsmappe, så du kan gennemgå dem inden sletning. Plugin’et kan som nævnt ikke registrere brug/ikke brug af medier, der er lagt på vha. en page builder som fx. Divi, som jeg selv bruger. Du kan slette Media Cleaner, når du er færdig med at gennemgå dine medier. Etablér evt. en praksis for sletning af overflødige mediefiler som en løbende indholdsoprydningsopgave i fremtiden – slet løbende billeder og andre medier, når de ikke længere bruges på hjemmesiden. En sidgevinst ved at slette medier på både hjemmeside, og i “skyen” generelt, er, at de ikke længere optager plads på servere, som udleder CO2.

Opfordring til at hente den ultimative hjemmesideguide. Tilmelding til nyhedsbrevet kræves.

5. Fjern spamkommentarer

Selv om du bruger et spamfilter som Akismet, forhindrer det kun uønskede kommentarer i at blive vist på din hjemmeside. Det sletter ikke spam-kommentarer, men flytter dem i stedet til spam-mappen. Disse kommentarer kan hobe sig op og skabe rod i din database. Derfor er også vigtigt at kontrollere spam-mappen regelmæssigt og tjekke om legitime kommentarer ved en fejl er havnet deri. Når du har tjekket spam-mappen, kan du slette kommentarerne permanent ved at tømme den.

6. Ryd op døde/ødelagte links

Mens foregående punkter involverer backend og database, har døde og ødelagte links en vigtig effekt på brugeroplevelsen. De kan få indholdet til at se forældet og upålideligt ud og også skade SEO (søgemaskineoptimering). Du kan kontrollere for ødelagte links manuelt, men dette kan tage timer, og links, der er indlejret i tekst, kan nemt overses. Du kan bruge et plugin som Broken Link Checker Broken – men igen: Jeg anbefaler at deaktivere og slette dette efter brug, da det kan være ”tungt” for hjemmesiden at have det kørende. En anden løsning er at bruge tjenesten Dead Link Checker. Alt, hvad du skal gøre, er at følge linket og indtaste URL’en til det website, du vil kontrollere, så får du en liste over dine ødelagte links.

7. Ryd op i gammelt indhold

Du bør gå dine sider og indlæg igennem og tjekke, om nogle af dem er forældede, irrelevante eller ikke længere nøjagtige. Fjern alt indhold, der er af lav kvalitet. Over tid er det let at opbygge en masse enslydende indhold. Husk at viderestille URL’er for de sider, du sletter, så der ikke ligger døde links tilbage ude på internettet. Du kan bruge et plugin som Redirections til dette. Bruger du Rank Math plugin til SEO, er viderestillingsfunktionen indbygget deri. Tjek også og opdater også virksomhedsoplysninger på ’Om’ og ’Kontaktsider’. Well done! Når du er færdig med oprydningsarbejdet, vil du sikkert genkende følelsen, som du måske oplever, når du har afsluttet et oprydnings- og rengøringsprojekt i dit hjem. Klap dig selv på skulderen og nyd følelsen.

De allerbedste hilsner

Rikke Ekelund

Skribent

Artiklen her er skrevet af mig. Jeg hedder Rikke Ekelund, og det er primært mig, der skriver her på bloggen. Til dagligt arbejder jeg som freelance webdesigner med at bygge hjemmesider til mine kunder, som jeg også hjælper med drift og support.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også…

Hvorfor dine e-mails ikke bliver leveret – eller lander i spam

Hvorfor dine e-mails ikke bliver leveret – eller lander i spam

På det seneste har jeg oplevet, at kunder har henvendt sig til mig, fordi de oplever at, deres e-mails ikke når frem til deres modtagere, når disse har en Gmail. Mit svar til mine kunder er, at det må skyldes, at Google har opdateret deres retningslinjer for...

Hvad er en fremtidssikret hjemmeside?

Hvad er en fremtidssikret hjemmeside?

Fremtidssikring af din hjemmeside med WordPress For nylig nævnte en kunde for mig, at et webbureau havde forsøgt at fastholde hende ved at sige, at hendes hjemmeside ville være fremtidssikret, hvis hun blev hos dem. Det fik mig til at tænke på, hvad de mon mente med...