Sådan opdager du ulovlig kopiering af dine hjemmesidetekster

af | Online Markedsføring

Læsetid: 5 – 6 minutter

Hvis du har en hjemmeside, vil du sikkert også gerne have, at indholdet er unikt, fordi det er DIT indhold. Der er også en anden vigtig grund til, at indholdet på din hjemmeside skal være unikt:

Søgemaskiner

For hvis du gerne vil have besøgende ind fra Google og andre søgemaskiner, er det vigtigt at du overholder retningslinjerne. En af disse retningslinjer – en vigtig en – er, at indholdet på din hjemmeside skal være unikt. Hvis indholdet ikke er unikt, falder den samlede vurdering af din hjemmeside, og den bliver placeret længere nede i søgeresultaterne end dem, der gøre det bedre stykke arbejde med hjemmesiden end dig.

Desværre findes der typer, for hvem det virker skide smart at kopiere dine tekster for at bruge dem på deres egen hjemmeside.

To historier om ulovlig kopiering

Jeg har inden for to måneder afsløret to klodsede teksttyve. Her kommer historierne:

Den dumme teksttyv

Denne teksttyv havde ikke bare kopieret tekster fra min hjemmeside. Han havde sågar kopieret hele min hjemmesides design. Wow – det var vildt at opdage! Faktisk kostede det mig en gryde med brændt risengrød og et gevaldigt svineri – OG måske kostede det mig også kortvarigt dårligere placeringer på Google.

Heldigvis nåede jeg at handle hurtigt (deraf den brændte risengrød). Jeg fandt ud af, hvem tyven var. Jeg kunne se, at det var en ung knøs, der søgte læreplads. Så jeg tog fløjlshandsker på, og nøjedes med at bede ham pænt og bestemt om at lukke alt ned øjeblikkeligt. Det gjorde han heldigvis.

Den flabede teksttyv

Næste kopieringsepisode kom fra en selvstændig webdesigner. Han havde flere af mine salgstekster liggende på sin nye hjemmeside. Ham henvendte jeg mig også selv til. Hans reaktion på min henvendelse var et uventet angreb: Han påstod, at jeg måtte have fundet mine tekster samme sted som ham. Det tog jeg ikke så pænt. Og så syntes han, at det var amatøragtigt, at jeg truede med at anlægge sag, hvis han ikke fjernede teksterne. Sjov fyr! Teksterne blev hurtigt fjernet, og i skrivende sund er hjemmesiden ikke tilgængelig. Måske kunne han alligevel godt mærke, at den ikke var helt efter bogen…

Diverse kopiering

Jeg kan også konstatere, at min privatlivspolitk ligger kopieret i flere hundrede eksemplarer rundt omkring på nettet. Her er jeg large og tænker: ”Sharing is caring”. Jeg har selv bygget min privatlivspolitik ovenpå en skabelon fra minecookies.org. Og siden har alligevel ingen betydning for min ranking på Google, idet den er markeret med ”noindex” – det bør din privatlivsside også være. Noindex er et tag, jeg har sat på siden for at fortælle søgemaskiner, at de ikke skal indeksere denne side.

Hvordan finder du ud af, om andre bruger kopieret tekst fra din hjemmeside?

Måden, jeg har opdaget alt det her på, er, at jeg har en stump kode liggende på min hjemmeside. Denne kodestump får teksttyve med, når de kopierer tekst fra min hjemmeside. Når de så sætter teksten, der indeholder koden, ind på deres egen hjemmeside eller et andet online medie, får jeg besked i et kontrolpanel.

Hvad er h-tags og hvordan hjælper de dig med at ranke på Google - klik og følg linket for at læse svaret

Sladerhanken whocopied.me

Kode og kontrolpanel har jeg gratis adgang til på whocopied.me, som sladrer når mine tekster er blevet kopieret og lagt på fremmede hjemmesider.

Søg hjælp hos en ekspert med styr på ophavsretsloven, hvis krænkelsen er omfattende

I forbindelse med sag nr. 2 omtalt herover, kontaktede jeg Morten Kristensen fra Not-allowed.dk.  Not-allowed.dk er en tjeneste, der håndterer sager om ophavsretskrænkelser efter princippet no cure – no pay.

Morten og jeg blev enige om, at jeg i dette tilfælde selv skulle kontakte ophavsretskrænkeren.

Da jeg havde fat i Morten, meldte der sig en række generelle spørgsmål hos mig. Dem stillede jeg til ham, og han svarede beredvilligt og var med på, at jeg deler svarene dem med dig her.

Spørgsmål og svar vedr. ulovlig kopiering af tekster

Rikke (spørgsmål):
Hvordan skal man kunne dokumentere en krænkelse af ophavsretten for at I vil tage en sag? (Hvad kan I bruge fra whocopied.me?)

Morten (svar):
Først og fremmest skal man kunne dokumentere, at man er ophavsmanden til værket – f.eks foto, billede, illustration, tekst mm – og dette kan gøres på mange måder, afhængig af, hvilket værk det er.

Kan man dokumentere, at man har rettighederne, tager jeg som udgangspunkt gerne sagen ind, hvorefter jeg går videre med kravet.

Som udgangspunkt kan man ikke bruge meget fra whocopied.me, da man manuelt skal ind og sammenligne den eller de tekster, som er kopieret. Men whocopied.me er et godt tool til at overvåge ens tekst, hvorefter du får en notifikation, når der er noget, som du skal tjekke op på. Så anse værktøjet som en, der gør dig opmærksom på, at nogen kopierer dine tekster, fremfor et redskab, der kan dokumentere ret meget i en sag.

Rikke (spørgsmål):
Hvis en “sag” er under bagatelgrænsen for, hvad I vil tage ind, har I så en anbefaling af, hvordan man skal henvende sig til den krænkende part, og hvilken tone man skal anslå for at lykkes med at få kopierne fjernet?

Morten (svar):
Typisk i sager, hvor der er kopieret få sætninger eller et kort afsnit, kan det ikke betale sig at lave en sag ud af det, da omkostningerne til håndtering, primært i tidsforbrug, overgår de få hundrede kroner, som man vil kunne få ind.

Der anbefaler jeg altid, at man henvender sig pænt og sobert, dog i en bestemt tone til modparten, og beder dem om at slette eller omskrive den eller de tekster, som de har kopieret.

Hvis man kontaktet modparten på en pæn, men bestemt måde, er det min erfaring, at problemet bliver løst i langt de fleste tilfælde. Der er altid personen/firmaet, som er undtagelsen, som skal skabe drama, selvom de godt ved, at de har gjort noget, som ikke var okay.

Under alle omstændigheder hjælper det altid at skrive, at hvis de retter ind nu, så kommer der intet krav, men hvis ikke, så sendes sagen videre, f.eks til mit firma – Not-allowed.dk – hvorefter de skal betale for overtrædelsen.

Derefter vil de fleste hurtigt rette ind, for hvem vil ikke gerne undgå at betale for en fejl, hvis man kan.

Rikke (spørgsmål):
Da jeg opdagede krænkelser af min ophavsret, fik jeg kolde fødder med hensyn til at køre en sag med erstatningskrav. Det gjorde jeg, fordi jeg var ked af komme til at “plukke håret af en skaldet” (vi tjener ikke store penge i min branche). Hvor store er erstatningskravene typisk, når du kører en sag på fx. kopiering af en salgstekst på 300 ord.

Morten (svar):
Det afhænger meget af, hvor lang tid, der er brugt på at skrive teksten. Man kan dog ud fra antal ord beregne, hvor lang tid en normal person vil være om at forfatte selve teksten, hvis personen ved oppe i hovedet, hvad der skal skrives. Derfor skal der tillægges typisk x2 i tidsforbrug + tid til research + tilpasning og tilretning samt selvfølgelig publicering.

Når alt dette beregnes, vil en sag på 300 ord typisk medføre et krav på 2-4.000 kr afhængig af klienten og de specifikke forhold i den enkelte case.

I nogle sager vil det være mindre, hvorimod det vil være meget mere i andre sager. Men ovenstående kalkulation, er et godt bud på en gennemsnitligt krav.

Tak fordi du læste med.

Jeg håber, du blev klogere på, hvordan du kan holde øje med, om dine tekster bliver kopieret, og hvad du skal gøre, hvis du opdager, at det sker.

De allerbedste hilsner

Få flere gode råd til din hjemmeside – læs også disse blogindlæg:

 

Rikke Ekelund

Skribent

Artiklen her er skrevet af mig. Jeg hedder Rikke Ekelund, og det er primært mig, der skriver her på bloggen. Til dagligt arbejder jeg som freelance webdesigner med at bygge hjemmesider til mine kunder, som jeg også hjælper med drift og support.

8 Kommentarer

 1. Lotte Maggie

  Kære Rikke

  Sikke et dejligt og informativt nyhedsbrev.
  Meget lærerigt og helt sikkert noget jeg vil huske.
  Meget uddybende og tak fordi du deler så vigtig viden.

  Mere af det TAK.
  Lotte

  Svar
  • Rikke Ekelund

   Kære Lotte

   Tusind tak for din kommentar, som gør mig glad og motiverer mig til at holde dampen oppe med at skrive artikler.

   Mange hilsner
   Rikke

   Svar
 2. Stefan

  Hej Rikke,
  Tak for tippet – jeg vil da prøve at signe op til whocopied.me:-)
  Kender du også et godt værktøj til at checke kopiering af billeder/grafik?
  Mvh Stefan

  Svar
 3. Rikke Ekelund

  Hej Stefan

  Selv tak 🙂 Jeg kender desværre ikke den tjeneste, du efterlyser. Men jeg har hørt, at den findes.

  Bedste hilsner
  Rikke

  Svar
  • Stefan

   Jeg kigger efter en løsning, og så giver jeg besked hvis jeg finder noget godt.

   Og tak for dine andre artikler også – jeg synes du gør et rigtig godt stykke arbejde med at lave et godt website:-)

   Mvh Stefan

   Svar
   • Rikke Ekelund

    Hej Stefan

    Mange tak det må du meget gerne give besked om, så jeg kan opdatere artiklen med tip om en “sladderhank” om billedkopiering også.

    Og mange tak for anerkendelsen, som jeg er oprigtig glad for. Det betyder meget for min motivation til at holde liv i bloggen!

    Bedste hilsner
    Rikke

    Svar
 4. Aris Kuckovic

  Hej Rikke

  Puha, når jeg læser dit indlæg, får jeg straks flashbacks til utallge mailkorrespondancer med diverse “tekst-tyve”.
  Oftest er det en uvidende studerende eller en selvproklameret “webdesigner” der låner lidt fra forskellige sider, i håb om at få samme aktivitet på sin egen hjemmeside.

  Nu har jeg arbejdet med WP siden 2005 – og skrevet/”blogget” om det siden 2012 – så der er røget mange tekster igennem maskinen – og en del er røget i en “rengøring” – men dét, at ens hårde arbejde bliver “lånt” uden at spørge er jeg bestemt heller ikke stor fan af. Jeg har dog aldrig oplevet, at få et modangreb – det er altid endt med en undskyldning og til tider med et tilbud om en gratis artikel på min hjemmeside (nej tak, den er sikkert også lånt…).

  Håber du slipper for mere af det fremdrettet 😀

  / Aris

  Svar
  • Rikke Ekelund

   Hej Aris

   Jo tak, det håber jeg også. Jeg har lige tjekket, og kan se, at en “kollega” har lånt 82 ord af mig. Så der var desværre lidt at tage fat på.

   Ja, det er nok også bedst at takke nej til artikler skrevet af den type. Det ville jeg også afholde mig fra.

   Bedste hilsner
   Rikke

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også…

Effektiv håndtering af brugerroller og tilladelser i WordPress

Effektiv håndtering af brugerroller og tilladelser i WordPress

Når du driver en hjemmeside, er det afgørende at have styr på brugerroller og tilladelser, især for større virksomheder og dem, der opererer internationalt. Dette sikrer ikke kun din hjemmesides sikkerhed og integritet, men hjælper også med at definere hvert...

Evaluer din hjemmeside i 5 trin

Evaluer din hjemmeside i 5 trin

Hvad siger din hjemmeside om dig? Hvis dette spørgsmål er svært at besvare, eller hvis du ikke er sikker på, om du selv kan lide svaret, så er her en hurtig guide til, hvordan du kan evaluere din hjemmeside. Hvis den eneste indtryk en person havde af dig eller din...