Ulovlig kopiering af hjemmesidetekster

Sådan opdager du ulovlig kopiering af dine hjemmesidetekster

by | Online Markedsføring

Læsetid: 5 – 6 minutter

Hvis du har en hjemmeside, vil du sikkert også gerne have, at indholdet er unikt, fordi det er DIT indhold. Der er også en anden vigtig grund til, at indholdet på din hjemmeside skal være unikt:

Søgemaskiner

For hvis du gerne vil have besøgende ind fra Google og andre søgemaskiner, er det vigtigt at du overholder retningslinjerne. En af disse retningslinjer – en vigtig en – er, at indholdet på din hjemmeside skal være unikt. Hvis indholdet ikke er unikt, falder den samlede vurdering af din hjemmeside, og den bliver placeret længere nede i søgeresultaterne end dem, der gøre det bedre stykke arbejde med hjemmesiden end dig.

Desværre findes der typer, for hvem det virker skide smart at kopiere dine tekster for at bruge dem på deres egen hjemmeside.

To historier om ulovlig kopiering

Jeg har inden for to måneder afsløret to klodsede teksttyve. Her kommer historierne:

Den dumme tekstyv

Denne tekstyv havde ikke bare kopieret tekster fra min hjemmeside. Han havde sågar kopieret hele min hjemmesides design. Wow – det var vildt at opdage! Faktisk kostede det mig en gryde med brændt risengrød og et gevaldigt svineri – OG måske kostede det mig også kortvarigt dårligere placeringer på Google.

Heldigvis nåede jeg at handle hurtigt (deraf den brændte risengrød). Jeg fandt ud af, hvem tyven var. Jeg kunne se, at det var en ung knøs, der søgte læreplads. Så jeg tog fløjlshandsker på, og nøjedes med at bede ham pænt og bestemt om at lukke alt ned øjeblikkeligt. Det gjorde han heldigvis.

Den flabede tekstyv

Næste kopieringsepisode kom fra en selvstændig webdesigner. Han havde flere af mine salgstekster liggende på sin nye hjemmeside. Ham henvendte jeg mig også selv til. Hans reaktion på min henvendelse var et uventet angreb: Han påstod, at jeg måtte have fundet mine tekster samme sted som ham. Det tog jeg ikke så pænt. Og så syntes han, at det var amatøragtigt, at jeg truede med at anlægge sag, hvis han ikke fjernede teksterne. Sjov fyr! Teksterne blev hurtigt fjernet, og i skrivende sund er hjemmesiden ikke tilgængelig. Måske kunne han alligevel godt mærke, at den ikke var helt efter bogen…

Diverse kopiering

Jeg kan også konstatere, at min privatlivspolitk ligger kopieret i flere hundrede eksemplarer rundt omkring på nettet. Her er jeg large og tænker: ”Sharing is caring”. Jeg har selv bygget min privatlivspolitiek ovenpå en skabelon fra minecookies.org. Og siden har alligevel ingen betydning for min ranking på Google, idet den er markeret med ”noindex” – det bør din privatlivsside også være. Noindex er et tag, jeg har sat på siden for at fortælle søgemaskiner, at de ikke skal indeksere denne side.

Hvordan finder du ud af, om andre bruger kopieret tekst fra din hjemmeside?

Måden, jeg har opdaget alt det her på, er, at jeg har en stump kode liggende på min hjemmeside. Denne kodestump får teksttyve med, når de kopierer tekst fra min hjemmeside. Når de så sætter teksten, der indeholder koden, ind på deres egen hjemmeside eller et andet onlie medie, får jeg besked i et kontrolpanel.

Har du styr på, hvor vigtige h-tags er for din hjemmeside? Læs (næsten) alt om h-tags her her.

Sladerhanken WhoCopied.me

Kode og kontrolpanel har jeg gratis adgang til på WhoCopied.me, som sladrer når mine tekster er blevet kopieret og lagt på fremmede hjemmesider.

Søg hjælp hos en ekspert med styr på ophavsretsloven, hvis krænkelsen er omfattende

I forbindelse med sag nr. 2 omtalt herover, kontaktede jeg Morten Kristensen fra Not-allowed.dk.  Not-allowed.dk er en tjeneste, der håndterer sager om ophavsretskrænkelser efter princippet no cure – no pay.

Morten og jeg blev enige om, at jeg i dette tilfælde selv skulle kontakte ophavsretskrænkeren.

Da jeg havde fat i Morten, meldte der sig en række generelle spørgsmål hos mig. Dem stillede jeg til ham, og han svarede beredvilligt og var med på, at jeg deler svarene dem med dig her.

Spørgsmål og svar vedr. ulovlig kopiering af tekster

Rikke (spørgsmål):
Hvordan skal man kunne dokumentere en krænkelse af ophavsretten for at I vil tage en sag? (Hvad kan I bruge fra WhoCopied.me?)

Morten (svar):
Først og fremmest skal man kunne dokumentere, at man er ophavsmanden til værket – f.eks foto, billede, illustration, tekst mm – og dette kan gøres på mange måder, afhængig af, hvilket værk det er.

Kan man dokumentere, at man har rettighederne, tager jeg som udgangspunkt gerne sagen ind, hvorefter jeg går videre med kravet.

Som udgangspunkt kan man ikke bruge meget fra Whocipied.me, da man manuelt skal ind og sammenligne den eller de tekster, som er kopieret. Men Whocopied.me er et godt tool til at overvåge ens tekst, hvorefter du får en notifikation, når der er noget, som du skal tjekke op på. Så anse værktøjet som en, der gør dig opmærksom på, at nogen kopierer dine tekster, fremfor et redskab, der kan dokumentere ret meget i en sag.

Rikke (spørgsmål):
Hvis en “sag” er under bagatelgrænsen for, hvad I vil tage ind, har I så en anbefaling af, hvordan man skal henvende sig til den krænkende part, og hvilken tone man skal anslå for at lykkes med at få kopierne fjernet?

Morten (svar):
Typisk i sager, hvor der er kopieret få sætninger eller et kort afsnit, kan det ikke betale sig at lave en sag ud af det, da omkostningerne til håndtering, primært i tidsforbrug, overgår de få hundrede kroner, som man vil kunne få ind.

Der anbefaler jeg altid, at man henvender sig pænt og sobert, dog i en bestemt tone til modparten, og beder dem om at slette eller omskrive den eller de tekster, som de har kopieret.

Hvis man kontaktet modparten på en pæn, men bestemt måde, er det min erfaring, at problemet bliver løst i langt de fleste tilfælde. Der er altid personen/firmaet, som er undtagelsen, som skal skabe drama, selvom de godt ved, at de har gjort noget, som ikke var okay.

Under alle omstændigheder hjælper det altid at skrive, at hvis de retter ind nu, så kommer der intet krav, men hvis ikke, så sendes sagen videre, f.eks til mit firma – Not-allowed.dk – hvorefter de skal betale for overtrædelsen.

Derefter vil de fleste hurtigt rette ind, for hvem vil ikke gerne undgå at betale for en fejl, hvis man kan.

Rikke (spørgsmål):
Da jeg opdagede krænkelser af min ophavsret, fik jeg kolde fødder med hensyn til at køre en sag med erstatningskrav. Det gjorde jeg, fordi jeg var ked af komme til at “plukke håret af en skaldet” (vi tjener ikke store penge i min branche). Hvor store er erstatningskravene typisk, når du kører en sag på fx. kopiering af en salgstekst på 300 ord.

Morten (svar):
Det afhænger meget af, hvor lang tid, der er brugt på at skrive teksten. Man kan dog ud fra antal ord beregne, hvor lang tid en normal person vil være om at forfatte selve teksten, hvis personen ved oppe i hovedet, hvad der skal skrives. Derfor skal der tillægges typisk x2 i tidforbrug + tid til research + tilpasning og tilretning samt selvfølgelig publicering.

Når alt dette beregnes, vil en sag på 300 ord typisk medføre et krav på 2-4.000 kr afhængig af klienten og de specifikke forhold i den enkelte case.

I nogle sager vil det være mindre, hvorimod det vil være meget mere i andre sager. Men ovenstående kalkulation, er et godt bud på en gennemsnitligt krav.

Tak fordi du læste med.

Jeg håber, du blev klogere på, hvordan du kan holde øje med, om dine tekster bliver kopieret, og hvad du skal gøre, hvis du opdager, at det sker.

De allerbedste hilsner